2009. május 5., kedd

Rajzverseny





Hát akkor folytatom a kis mesedélutánt. :-)) Ma nagyon ráérek, mivel gyereknap van, úgyhogy nincs tanítás.

Talán ezt nem is említettem még, de alig 2 hét múlva lesz egy úgynevezett koreai beszédverseny külföldiek számára (kezdő, haladó és profi szinten külön-külön), és ebből az alkalomból volt egy kis házi rajzverseny plakátkészítésre. Kb 100 ember vett részt rajta és, mit ad Isten, az enyém lett az első. :D:D:D Pedig komolyan, soha de soha nem szoktam rajzolni, legfeljebb szivecskéket amibe beleírom az éppen aktuális szimpatikus fiú nevét, úgyhogy gyanítom, hogy inkább csak a téma tetszett nekik, amiért belevittem egy kis koreai mitológiát. Hát ugye, egy tigris az eleve nem nagyobb, mint egy medve, de tegyük fel, hogy ez egy medvebocs. Még fejlődésben lévő szervezet. :-)) A második helyezett egy mongol lány lett az almás rajzzal, a harmadik pedig a piros virágos. Nekem személy szerint az almás jobban tetszik a sajátomnál, de ezt annyira nem hangoztattam. :))) Csak itt^^;; Ezek után már csak magát a beszédversenyt kéne megnyerni, hehe, az lenne az igazi. :)) Talán, vagyis valószínűleg elindulok rajta, próba cseresznye, nemde. :-D

Kanako tavaly indult a 고급, vagyis a felső szinten, de ott már valóban külföldiként szinte letetlen nyerni, ugyanis egy csomó olyan koreai indul rajta, akinek koreai az anyanyelve, csaképp az állampolgársága nem az. Tehát nem áll távol a dolog attól, mintha erdélyi magyar indulna külföldieknek rendezett magyar beszédversenyen. Ennek ellenére Kanako második lett egy kínai-koreai fiú után, úgyhogy nagyon ügyes volt. :-))

Ezzel kapcsolatban eszembejutott még egy nagyon érdekes dolog. Indult ugyanazon a versenyen Kanako egyik barátnője is, aki a Japánban élő koreai kisebbség tagja, és annak idején választhatott, hogy Japánban észak-koreai, vagy dél-koreai középiskolába szeretne menni (mindkettőre volt lehetőség). Ő az észak-koreait választotta, mivel a dél-koreai középiskolában japán a tanítás nyelve, és idegen nyelvként tanítanak koreait valamennyi órában, illetve történelmet és kultúrát, az észak-koreai iskolában viszont koreaiul mennek az órák is, így sokkal jobban el lehet sajátítani a nyelvet. Gondolom a lány eleve tudott valamennyire, de nem bánta meg, hogy oda ment tanulni, mert most már kifogástalanul tud beszélni. És hát persze a dolgok minden velejárója jelen volt, pl Kim Jong Il arcképe az osztályteremben, meg komumnista dalokat énekeltek, meg ellátogattak a Szép Hazába, de ezzel együtt is megérte neki. Aztán Dél-Koreába jött egyetemre. Itt az egyetemen a beszédversenyen mindenesetre nem ért el helyezést, mivel elég uncsi témát választott és gondolom többen elaludtak a zsűriben, mire végigmontda, szegény, de nem is emiatt mondtam el a történetét, hanem a középiskolája végett. :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése