2009. május 19., kedd

Anyukám ma 52 éves


Isten éltessen Anyu! Koreában egyébként kicsit idősebb lennél már, egész pontosan 53. Gyorsan elmagyarázom mindenkinek, hogy pontosan hogy is van ez.

Koreában úgy vélik, hogy amikor egy gyerek megszületik, akkor rögtön 1 éves (mert már az anyja hasában is él, mondják ők, bár az csak 9 hónap, nem egy év, de ilyen apróságokon ők nem akadnak fenn). Valamint január 1-jén kollektíven mindenki egy évvel idősebb lesz, függetlenül attól, hogy mikor van a születésnapja. Ezért van az, hogy a decemberi gyerekeket gyakran január 1-re 'anyakönyvezik', hogy ne legyenek születésük után 1 hónapon belül rögtön 2 évesek.

Anyukám például 1957. május 19-én született, tehát nyugati számítás szerint 2009. május 19-én, vagyis ma 52 éves. Koreában viszont már 2009. január 1-jétől 53-nak vélik, pedig akkor Magyarországon még csak 51 volt. Így azt lehet mondani, hogy mindenkinek január 1-től a tényleges születésnapjáig 2-t kell hozzáadni a korához, hogy megkapjuk a koreai életkorát, a születésnapjától december 31-ig pedig csak egyet.

Remélem érthető volt^^

Másik érdekes dolog a születési dátumokkal kapcsolatban, hogy ha valaki olyan napon született, amiben 4-es van, főleg ha pont 4-én, akkor a szülők előszeretettel 'anyakönyveztetik' más napra a gyermeket, mivel a 4-es szerencsétlen szám, és itt erősek a hiedelmek a számokkal kapcsolatban. Nem tudom egészen pontosan, mert nem vagyok jó kínaiból, de a 4-es szám kínai írásjelének az olvasata elvileg megegyezik a 'halál'-éval (én még japánnal kapcsolatban hallottam ezt, ahol mind a kettőt 'shi'-nek kell kiolvasni). És emiatt egyébként sok helyen a liftben sem írnak ki 4-est, hanem valami másféle jelőlés van helyette. (Ha jól emlékszem, talán éppen Yim-nél is.)

2 megjegyzés:

  1. Szia!!
    Jaja, nekem is mondták a hongkongi ismerőseim, hogy kerülik a 4-est...

    Amúgy nagyon izgi dolgokról írsz :):):):)
    És lassan én is egésze kiművelődöm kpop témában :):)

    Ó, és még valami. Ismerek egy koreai lányt, aki nem meri elmondani a szüleinek, hogy Finnországban van egy szlovák barátja, mert... fél a tradíciók elhanyagolásának következményeitől? nem is tudom... Vagy mert a szülei megijednének hogy Európába akar költözni... Te hogy látod, hogyan viszonyulnak ott a kontinenseken átívelő párkapcsolathoz?
    De jó Neked ottan!!!

    Üdvi
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági! :D:D:D
    Ha a lány szülei konzervatívak, könnyen megeshet, hogy nem vennék jónéven a finn barátot, pontosan azért, amit leírtál. Ugyanakor nagyon számos szülő ma már nem konzervatív, és nem látják problémának a vegyesházasságot.
    Remélem nem fagytál oda Finnországba! :D:D:D

    VálaszTörlés