2009. október 4., vasárnap

Kellemes Csuszokot Mindenkinek!

추석 Chuseok (vagyis Csuszok) a koreaiak legnagyobb tradicionális ünnepe, a holdnaptár 8. honapjának 15. napján van, és ez idén éppen oktober 2-a (péntekre) esett, így most a hétvégével együtt jókis 3 napos ünnepünk van.^^ Ilyenkor a kedves koreai kollégák elvándorolnak a nagyszülők (vagy a legidősebb családtag) házába, legyen az az országban bárhol, és együtt jól megvacsoráznak. Mivel ez az ünnep az ősöknek való hálaadásról szól, egy másik asztalt is megterítenek, tele finomságakkal, rendszerint gyömölcsökkel (az alma és a nichi kötre kötelező) és azt a halott ősök szellemeinek ajánlják fel. Reggel esetleg kimennek a temetőbe és rendbe rakják a sírokat.


Amit nagy előszeretettel szoktak ilyenkor fogyasztani, az a pulkogi (sült marhahús), a csapcse (üvegtészta zöldségekkel), az édességek közül pedig a szongpjon (songpyeon), ami a tteok-nak, vagyis a rízsliszből készült incsi-fincsi süteménynek a félhold alakú variációja. Mindig megtöltik valamivel, leggyakrabban édesbabbal. Tavalyról van itt nekünk tteok-árus standjáról kép, ahol lehet kapni egyenes, rúdalakú, hangeres, gömbölyű, színes, töltött, kókuszreszelékkel borított, oridzsinál, szívalakú, pöttyös, csíkos, kockás, rózsával díszített és még száz-féle varicációban tteok-ot. Hát finom is^^ Fogyasztása rövid idő után függőséget okoz.

5 megjegyzés:

  1. Nem rossz látvány!! Csak gondolom, hízlal:-)

    VálaszTörlés
  2. Akkor ez a tteok olyasmi lehet, mint a japán manju. Az is rizslisztből készül, és édesbab paszta van benne tölteléknek. Ha olyan, akkor isteni finom lehet, a manju legalábbis az. :)

    VálaszTörlés
  3. Kriszti: Ha nem hízlalna, akkor tteok-on élnék. :-))

    Viki: Igen, isteni finom. :D A manju, ahogy látom, a mochi egy fajtája, úgyhogy azt mondanám, hogy a tteok olyan, mint a mochi, és a vörösbabos tteok olyan, mint a manju. De igen, tényleg majnem ugyanaz az étel szerintem. Bár a japánt még nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    lenne hozzád néhány kérdésem a koreai szakkal kapcsolatban,de ezeket jobban szeretném privátban feltenni,hogy tudnék neked üzenetet küldeni?

    VálaszTörlés
  5. Rendben, írj csak nyugodtan az email cimemre: mirjam[dot]gomori[at]gmail[dot]com
    Vagy vegyél fel msn-en:
    gomori[underline]mirjam[at]hotmail[dot]com

    VálaszTörlés