2010. szeptember 19., vasárnap

Napocska

A nap itt mifelénk kitartóan sütöget, amit nagyon jól tesz, mert én szeretem a meleget ellenben ki nem állhatom a hideget. Nappal 27 fok van, ami éjjel lehül 24-re. :p Úgyhogy most (nem) kicsit örülök, hogy itt vagyok és nem Pesten. Csak ugye központilag blokkolni kéne Dél-Korea összes légkondicionálóját és ventillátorát. (Ez most nagyon IRIS-esen hangzott! ^O^) Más már nem kéne a boldogsághoz.

Pénteken voltunk egy ENSZ-tememtőben Péterrel. Angolul az ENSZ-t úgy mondják, hogy UN vagyis United Nations, és a koreai háború idején (1950-53) számos országból küldtek csapatokat Dél-Koreába (mi akkoriban kizárólagosan Észak-Korea oldalán álltunk, szóval nem küldtünk ide senkit.)

A Busani zöld metró Daeyeon állomásán kell leszállni, és onnét 10-15 perec séta az emlékkert. A Kulturális Centrum közvetlenül a tőszomszédságban van, így azt is megnéztük, de igazából azon nem volt mit nézni, mert csak egy nem túl szép épület egy átlagos kerttel.




A temető bejáratánál egy katona megkérdezte, hogy honnan valósiak vagyunk. A magyar elfogadható válasznak bizonyult, mivel beengedtek. Belépés után rögtön tábla figyelmeztet:


SZÁJZÁR!
Aki hangosan pofázik, azt lelőjük

A sírok maguk így néznek ki:


A hangszórókból ezen a részen folyamatosan gyászindulók mennek, ami nem túl szívderítő. Ellenben ilyen szép fák övezik a területet.



Aztán elmentünk a parkosabb részekre, ami viszont nagyon gyönyörű és egyben jó hangulatű is volt. Egy kis ízelítő:) Tavacska pálmafával:


Ezen a hídon át is lehetett menni egy kis szigetre a tó közepén (ezt onnan fényképeztem)


Arany apánk (kezében) tartja a napot


A török csapatoknak felállított emlékteremben volt egy rövid ismertető Törökországról. A nyelvi kérdést a közetkezőképpen vázolták fel:


(A török nyelvet 220 millió ember beszéli, mellyel a világ 5. legszélesebb körben használt nyelve. A mai török nyelv a 11. században alakult ki egy török diakektusból, s a finnel, a magyarral és a koreaival együtt az altáji nyelvcsaládba tartozik.)

A szabadság madárkái


Virágzó fácska


Fa párocska pompás frizurája


Rend a lelke mindennek =)


Azon nemzetek zászlói, melyeknek katonái (déli oldalon) elestek a koreai háborúban


Mivel lehetséges, hogy esetleg olyanok is olvassák a blogomat, akiknek nem fő szakterületük a koreai történelem, elmesélem, hogy 1953-ban Észak- és Dél-Korea fegyverszünetet kötött, ami azóta is érvényben van (57 éve), ugyanis békét azóta sem kötöttek. Ennek következményeképpen a dél-koreai fiúkák (általában az egyetem első vagy második éve után) bevonulnak 2 évre katonának. Én sok srácot kérdezgettem róla, hogy milyen volt a kiképzés. Egy nagyon szűk rétegnek kifejezetten kedvére volt (ők szerencsések), megint egy szűkebb kisebbség kifejezetten negatívan élte meg és nem is akar rá emlékezni, a többség viszont úgy nyilatkozott róla, hogy bár nem volt könnyű megszokni, de jó tapasztalat volt. (Kb 20-25 ember véleménye alapján...)
Észak-Koreában a sorkatonaság nőknek 3 év, férfiaknak 7. Nyilvánvaló okokból kifolyólag észak-koreaival még nem volt lehetőségem beszélni ilyesmiről.

Hazafelemenet kaptam le ezt a csodát (nem mintha nem lehetne sok helyen látni, igazából bárhol fényképezhettem volna): KIMCSI HŰTŐ, mert a kimcsi akkora nagy úr, hogy neki külön hűtő jár ^^


Egy MÚÚÚ anyunak, mivel ő is MÚÚÚ =D (oroszlánt és kost egyenlőre nem találtam, mivel itt a tigris meg a sárkány a divat, de majd posztolok helyette valami egyéb nagymacskát egyszer^^)


Úttalan utakon gyalogoltunk hazafelé vagy 2 órán keresztül, és még így is buszra kellett szállnunk végül... (Busan hatalmas)

4 megjegyzés:

  1. Szia Mirjam, remelem jol vagy, es jol erzed magad Koreaban...az en nagypapam volt kikuldetesen Eszakon 1953korul,Keszongban, es segedkezett az epuletek es hidak ujjaepiteseben...sajnos mi nem tamogattuk deli baratainkat:) jok a kepeid, vigyazz magadra..

    VálaszTörlés
  2. Azért, temető ide vagy oda, ez a hely gyönyörű. A gyászdalokat most nem számolom.:) De tényleg szép és szépen is rendben van tartva. A parkos rész gyönyörű így képeken, élőben biztosan még szebb lehet.

    VálaszTörlés
  3. Véletlenül megtaláltam a blogod :D
    Érdekes volt olvasni a Japánról írt beszámolót. Bocs, hogy nem szóltam az Awajinál esedékes átszállásról, én eleve csak olyan vonatra szállok, ami Kitasenribe megy.
    Az aktuális bejegyzéshez:
    Jó ez a nyelvészeti összefoglaló, biztos valami olyan írta, akit megérintett a turáni mozgalom. Az érdekes, de talán nem véletlen, hogy a listáról a japán nyelv lemaradt :P

    VálaszTörlés
  4. Dia: Mintha említetted volna már ezt, de nem emlékeztem, hogy pontosan hol volt nagypapádé s mit csinált. Keszong közel van a déli határhoz, át is lehet menni néhány alanytallér fejében. :p Ez a nagypapád él még egyébként?

    Évi: Tényleg gyönyörű volt. :)

    Laci: Véletlenül? Nahát, ez klasz. :D Semmi baj, nem tudhattad, eleve csak később találkoztunk....
    Igen, a japán valószínűleg szándékosan maradt le a listáról....^^;;; Egyébként érdekes mód meglehetősen elterjedt ez a nyelvrokonsági nézet nem-nyelvész koreaiak körében, hogy magyar, finn, koreai...o.@ Dehát ilyesmin az ember már csak nem vitatkozik. :D:D:D

    VálaszTörlés