2011. július 1., péntek

Újra itt

Kedves Mindenki! Több, mint fél év kihagyás után úgy döntöttem, hogy 2011. július 1-jével ünnepélyesen folytatom a blog-írást, bár a jellege kissé meg fog változni, mivel – mint azt már sokan tudhatjátok – 2010 decemberben végleg hazajöttem Koreából, és így sajnos ezentúl nem tudok arról beszámolni, hogy ott milyen az élet. Természetesen továbbra is elsősorban Koreáról lesz szó, egyrészt azért, mert nekem nem túl nagy fáradtság arról beszélni, másrészt azért, mert a munkám is ehhez köt, lévén, hogy sikerült a Koreai Nagykövetségen elhelyezkednem. Ugyanakkor mivel köt a „diplomáciai titoktartás”, csak olyan mértékben mesélek majd a munkahelyi dolgokról, amennyiben azokat nyilvánosságra tehetőnek ítélem meg. :-))

Hogy elébe menjek az olyan esetleges kérdéseknek, mint pl. miért jöttem végleg haza, nos inkább elmesélem dióhéjban. Pár éve van nekünk családilag egy elég nagy összegű CHF-hitelünk és valamiféleképpen rendezni kellett, az pedig úgy nem volt megoldható, hogy én külföldön vagyok. Többen javasolták (pl. a koreai egyetememről is), hogy ne mondjam le az ösztöndíjat, inkább halasszak egy évet, és bevallom, néha bennem is felmerül, hogy miért nem azt az opciót választottam (főleg, mikor hiányzik Korea), de igazából, ha józanul belegondolok, és a döntéskor is úgy gondolkodtam: nem előnyös az, ha az ember évente változtatgatja a lakhelyét. Mert éltem ugye 2 évet Koreában, utána éltem volna 1 évet itthon, aztán még 3-at Koreában, aztán megint itthon. Voltaképpen sehol nem tudtam volna rendesen kialakítani az életemet, mert pont mire berendezkedtem volna, már állhatnék is tovább. Ezért döntöttem a végleges hazajövetel mellett, és azt hiszem mindent összegezve nagyon jó döntés volt, mivel nagyon szeretem a mostani munkámat és jól érzem magam itthon.

Hát ennyit bevezetésképpen, a következő bejegyzésben már majd valami érdekesebbről írok (remélhetőleg:-))

6 megjegyzés:

  1. Hello! Gratulálok a mostani munkahelyedhez, örülök, hogy szereted! Remélem, még eljutsz Koreába! :). Bár én kicsit "kakukktojás" vagyok a többi ösztöndíjas diákhoz képest, mivel én angolul végzem a tanulmányaimat, és tök más területen-biológia, kutatás. Most készülök kicsit hazalátogatni, majdnem egy év után, és izgatott vagyok :). További sok sikert, és remélem, még olvashatjuk az írásaidat! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagy örömmel olvasom jelentkezésed!Bízom benne, hogy az ezután következő beszámolóidban is nagy gondot fordítasz a képes magjelenítésekre!Sok sikert kívánok a munkádhoz!

    VálaszTörlés
  3. S az fél év múlva várható?:P

    VálaszTörlés
  4. Szia! Én jövőre készülők ki 2 hétre koreába ami egyben egy felmérő túra is lesz mert ki akkarok költözni!Te most a magyar koreai nagykövetségen dolgozol?Milyen papírok szükkségesek hogy kint tudjak élni vagy ez hogy müködik? Ebben tudnál nekem segiteni? Nehéz megtanulni a nyelvet? Munkát találni nehéz? A lakás bérlés drága dolog? Köszi a segitséget......és a mostani munkádhoz grat! Szia! Én jövőre készülők ki 2 hétre koreába ami egyben egy felmérő túra is lesz mert ki akkarok költözni!Te most a magyar koreai nagykövetségen dolgozol?Milyen papírok szükkségesek hogy kint tudjak élni vagy ez hogy müködik? Ebben tudnál nekem segiteni? Nehéz megtanulni a nyelvet? Munkát találni nehéz? A lakás bérlés drága dolog? Köszi a segitséget......és a mostani munkádhoz grat!

    VálaszTörlés
  5. Cukormazsola: Hát igazándiból nem olyan könnyű kiköltözni Koreába. Először is dolgozni csak vízummal tudsz (nyilvánvalóan), amit még itthon kell megigényelni, ellenben csak Koreából küldött meghívólevélre adnak ki vízumot. Úgyhogy először kell munkát találnod, és csak utána tudsz kimenni, vagy pedig először ki kell menned turistaként, munkát keresni, és ha találtál, hazajönni a vízum miatt, aztán lehet visszamenni dolgozni. Ez nagyon sok pénzbe kerül. Általában az emberek angol tanítással szoktak próbálkozni, mert a nyelviskolák esetenként küldenek meghívólevelet személyes állásinterjú nélkül is, de ehhez nagyon jól kell tudni angolul, meg szerencse is kell hozzá, vagy kapcsolatok. :) Mindenesetre jövőre menj ki, nézz körül, bár 2 hét turistáskodásból nem fogod megtudni, hogy milyen ott élni, de azért kezdetnek nem rossz. :) Köszi a gratulációt és neked is sok szerencsét mindenhez!

    VálaszTörlés
  6. Köszi szépen Mira!
    És ha tanulni megyek ki mondjuk az lehetséges hogy felvegyenek oda iskolába??
    Te most a Magyarországi Nagykövetségen dolgozol?
    2 lehetőség van hogy hogy mehetnék ki Koreába 1-ső hogy turista csoporttal vagy egyedül vagy az ismerősömmel aki most jövőhéten utazik ki Koreába..:)
    Melyiket ajánlanád?
    Koreában sok a munka lehetőség? Magyar nyelvtanárt nem keresnek? Azt szívesen elvállalnám :)

    VálaszTörlés